Sucha skóra to nie tylko więcej problemów związanych z wyglądem, ale i spory dyskomfort. Jak zadbać o taką skórę? W przypadku przesuszającej się skóry niezwykle ważną rolę odgrywa odpowiednia pielęgnacja. Warto jednak pamiętać, iż na stan naszej skóry wpływają nie tylko wykorzystywane przez nas kosmetyki, ale i te produkty spożywcze, które pojawiają się na naszych talerzach.
Co jeść, by sucha skóra przestała być problemem?
Przede wszystkim świeże owoce i warzywa, które pomagają nawodnić organizm. Dzięki takim dodatkom sucha skóra otrzymuje wsparcie od wewnątrz nie tylko w postaci płynów, ale i witamin. W ich gronie szczególnie ważna jest witamina A, dzięki której rogowacenie naskórka przestaje być tak wielkim zagrożeniem, oraz witamina E, dzięki której osłabiona i sucha skóra jest lepiej chroniona przed działalnością wolnych rodników oraz zbyt szybkim procesem starzenia się. Dla zdrowia i piękna skóry cennym wsparciem będą też kwasy tłuszczowe omega-3, które można znaleźć w rybach morskich oraz w olejach roślinnych. Ważne jest też wypijanie odpowiednich ilości wody. Sześć szklanej niegazowanej wody to minimum, o którym nikt z nas nie powinien zapominać.
Jakie zabiegi pomagają poprawić nawilżenie skóry?
Jednym z zabiegów, które doskonale poprawiają nawilżenie skóry jest osocze bogatopłytkowe, które pobudza komórki naszej skóry do produkcji włókien kolagenowych, elastynowych i własnego kwasu hialuronowego. Doskonale sprawdza się również mezoterapia igłowa, podczas której podaje się preparaty zawierające kwas hialuronowy, aminokwasy, peptydy i witaminy,